Powered By Blogger

четвъртък, 19 март 2015 г.

Салата с булгур

Булгурът е пълноценна зърнена храна, за чиито полезни свойства се знае от векове насам. Първоначално булгурът е присъствал основно в традиционните кухни на страните от Близкия Изток, Балканите, Турция, Армения, Индия и Южна Азия, но днес е все по-консумиран в почти цяла Европа и Америка.
 Най-често булгурът се получава от бланшираните, изсушени и натрошени зърна на меката и твърда пшеница. Освен това, обработен по този начин, булгурът запазва хранителните стойности на пшеницата, без да се губят важни вещества като протеините.

Булгурът се състои от 76% въглехидрати, фибри (18%), правещи го подходящ продукт (до 50 г булгур дневно за диетичен режим), който спокойно може да измести хляба от менюто ви.

В 100 г суров булгур се съдържат 342 калории, протеини (12,3%), мазнини (1,33 г).

По отношение на минералните вещества и витамините булгурът е надежден източник на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган, селен, витамини
A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и редица аминокиселини.

Представям на вашето внимание една лесна, бърза и изключително вкусна салата с булгур.

Нужните съставки:
70 гр булгур
2 печени червени чушки
1 домат
1 малка глава зрял лук или няколко стръка зелен лук
50гр зелени маслини без костилка( нищо не пречи маслините да бъдат черни)
1 връзка магданоз
2 скилидки чесън
Лимонов сок
Зехтин
Сол на вкус

Начин на приготвяне:
Булгура се слага в дълбок съд и се залива с вряла вода, похлупва се с капак за да
набъбне за 15 мин.
През това време останалите съставки се нарязват на ситно.
Булгура се оцежда и се прибавя при останалите продукти. Всичко се омесва и се овкусява с изцеден лимонов сок, зехтин и сол на вкус!
Нашата салата е готова!


Няма коментари:

Публикуване на коментар