Булгурът е пълноценна зърнена храна, за чиито полезни свойства се знае
от векове насам. Първоначално булгурът е присъствал основно в
традиционните кухни на страните от Близкия Изток, Балканите, Турция,
Армения, Индия и Южна Азия, но днес е все по-консумиран в почти цяла
Европа и Америка.
Най-често булгурът се получава от бланшираните, изсушени и натрошени зърна на меката и твърда пшеница.
Освен това, обработен по този начин, булгурът запазва хранителните
стойности на пшеницата, без да се губят важни вещества като протеините.
Булгурът се състои от 76% въглехидрати, фибри
(18%), правещи го подходящ продукт (до 50 г булгур дневно за диетичен
режим), който спокойно може да измести хляба от менюто ви.
В 100 г суров булгур се съдържат 342 калории, протеини (12,3%), мазнини (1,33 г).
По отношение на минералните вещества и витамините булгурът е надежден
източник на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод,
мед, манган, селен, витамини
A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9
(фолиева киселина), B12 и редица аминокиселини.
Представям на вашето внимание една лесна, бърза и изключително вкусна салата с булгур.
Нужните съставки:
70 гр булгур
2 печени червени чушки
1 домат
1 малка глава зрял лук или няколко стръка зелен лук
50гр зелени маслини без костилка( нищо не пречи маслините да бъдат черни)
1 връзка магданоз
2 скилидки чесън
Лимонов сок
Зехтин
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Булгура се слага в дълбок съд и се залива с вряла вода, похлупва се с капак за да
набъбне за 15 мин.
През това време останалите съставки се нарязват на ситно.
Булгура се оцежда и се прибавя при останалите продукти. Всичко се омесва и се овкусява с изцеден лимонов сок, зехтин и сол на вкус!
Нашата салата е готова!
Няма коментари:
Публикуване на коментар