Powered By Blogger

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Енергийни блокчета с овесени ядки





Овесените ядки са едни от най-здравословните продукти в човешкото хранене едва ли има състояние, при което те да са противопоказни.
В началото овесът бил използван като лечебно растение, след което добил популярност като храна за животни. В Римската империя римляните и гърците го считали за плевел. По-късно се налага като храна сред по-бедните прослойки от населението. Днес овесените ядки и каши се считат за диетична и здравословна храна.

Овесът е житно растение, което вирее при сух и хладен климат. Може да се култивира лесно дори в бедни на хранителни вещества почви. С тази си особеност овесът превъзхожда много от другите житни растения.
Овесът е богат на витамините B5, а ако се консумира суров съдържа големи количества от витамините В1 и В9;Богат е на минералите фосфор, магнезий, калий желязо и мед.
За разлика от повечето зърнени култури, овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците. 
Наличието на сярно съдържание също така стимулира метаболитните процеси в организма.

Защо овесените ядки са полезни, когато искаме да отслабнем?
Отговорът се намира във вида въглехидрати, които се съдържат в овесените ядки, и това са сложните въглехидрати. Те се усвояват по-бавно в тялото и съответно по-бавно и постепенно отдават енергия, която може да се изразходи през целия ден.

100 г ядки съдържат
Белтъчини – 13 г
Мазнини – 7,5 г
Въглехидрати – 66 г
Целулоза – 1,7 г
Калий – 360 мг
Калций – 23 мг
Магнезий – 120 мг
Фосфор – 220 мг
Енергийност – 394 ккал (1648 кДж)




Ето една лесна рецепта, която е много полезна, дава ни енергия и стимулира сетивата ни към наслада:

Необходими продукти:
1 ½ чаена чаша овесени ядки(да не са фини)
½ чаена чаша натрошени сурови ядки(по ваш избор-може да са орехи, бадеми, кайсиеви ядки и пр., също така може да са комбинация от няколко вида)
½ чаена чаша сушени стафиди или череши
¼ чаена чаша сурови семки(тиквени, слънчогледови, сусам или ленено семе)
1 ¼ чаена чаша обезмаслено прясно мляко или кокосово мляко
1 яйце
2 супени лъжици мед или 1 супена лъжица кафява захар
1чаена лъжичка ванилия или канела

Начин на приготвяне:
Смесват се всички сухи продукти в една купа.
В друга купа се смесват останалите мокри съставки, след като се разбъркат добре се изливат върху сухата смес и се разбъркват добре.
Получената смес се изсипва в тавичка застлана с кухненска хартия.
Пече се 40 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
След изпичането и охлаждането десерта се нарязва на малки блокчета.
Препоръчва се да се консумира с приятна компания и добро настроение!

Няма коментари:

Публикуване на коментар